Nieuws

Nieuwsgroep : Genealogie Limburg

Na het stoppen van de genealogiegroepen op Yahoo is er sinds 18-12-2020 een nieuwe nieuwsgroep op groups.io over Genealogie in Limburg. Aanmelden gaat via deze pagina : https://groups.io/g/genealogielimburg/ of een mail sturen naar : genealogielimburg+subscribe@groups.io . Wil je een bericht plaatsen? Stuur dan een mail naar : genealogielimburg@groups.io . Je moet je natuurlijk wel hebben aangemeld. 

Belgische Kranten Online

Onlangs ben ik via een bericht in oktober 1899 in diverse Nederlandse kranten gestuit op een naamgenoot die twee mensen vermoord had en drie andere verwond. Helaas vond ik in de Nederlandse kranten zijn straf niet. Door een vraag te stellen in de Yahoo Group HerveGeneNet kwam ik erachter dat je bij de Koninklijke Bibliotheek van België ook online kan zoeken. Er is ook een speciale sectie om in de kranten te zoeken, namelijk BelgicaPress.

Bidprentjes DVD

Op 12 maart 2016 tijdens de Genealogiedag Limburg in het RHCL te Maastricht zal onze derde bidprentjes DVD verschijnen.

Deze DVD met de gegevens van meer dan 300.000 bidprentjes (348.254 records) bevat naast de gecorrigeerde en aangevulde gegevens van de vorige CD (> 200.000 bidprentjes) ,die in 2005 verscheen, de bidprentjes uit de verzameling van Arthur Cransveld uit Vaals. Deze collectie is nu in beheer bij de Pastoor Joseph Penders Stichting.

de/von Bary : Krijgsgevangene gaf oud Psalmenboekje Juni 1940

Zie voor een update onderaan deze pagina bij Mail.

De vader van een oom van mij ontving op 5 juni 1940 van een franse krijgsgevangene (officier), die door de straten van Heerlen werden geleid, een Psalmenboekje uit 1624. Deze krijgsgevangene werden vanuit België, over o.a. de Schaesbergerweg te Heerlen gevoerd en via Ubach over Worms naar Duitsland. De hoop was dat de bevolking hun eten gaf, zo ook de vader van mijn oom. Alhoewel dat laatste een uitspraak was van iemand die de oorlog heeft meegemaakt, zegt een waarschuwing in de krant iets anders.

Mijn oom is nu al een die tijd opzoek naar de nazaten, van degene die het psalmenboekje aan zijn vader gaf. Daar ik zelf aan genaelogie doe en handig ben met zoeken op internet heeft hij nu mijn hulp ingeschakeld.

Speciale Uitgave LTG 4

Het nummer, LTG 2014-4, wordt op zaterdagmiddag 20 december a.s. om 15.00 uur gepresenteerd in het Internationaal Familie Museum te Eijsden, gelijk met de opening van het Karel-de-Grote Paviljoen in het museum. In het nummer wordt o.a. ingegaan op de Limburgse nazaten van Karel de Grote.

Waar is hij gebleven?

Via internet ben ik in contact gekomen met iemand die gegevens van een familielid, die na WO II, in Duitsland is achtegebleven. Inmiddels heeft dat familielid weer wat gegevens gevonden.
Hieruit blijkt dat hij "Germanischer Freiwilleger" was. Hij is op 15-9-1943 in dienstgetereden en een jaar later bevordert tot SS-Sturmann. Op 7-3-1945 is hij schijnbaar in Ellwangen aangekomen, alwaar hij op 18-3-1945 weer vertrokken is. Als ik het goed lees is hij naar een Pfanzer Korps gegaan.

Unieke samenwerking maakt militaire voorouders vindbaar via WieWasWie

Toevoeging militaire stamboeken en militieregisters toont ontwikkeling van WieWasWie tot aggregator van persoonshistorische data, ongeacht de herkomst.

Een samenwerking tussen het particuliere initiatief Zoekakten.nl, de Amerikaanse organisatie FamilySearch en het Centraal Bureau voor Genealogie zorgt ervoor dat een deel van de militaire stamboeken van het Nationaal Archief vanaf vandaag via WieWasWie.nl te doorzoeken en te raadplegen zijn. WieWasWie slaat daarmee een bredere weg in: van toegang op datasets van uitsluitend deelnemende erfgoedinstellingen naar aggregator van persoonshistorische data uit allerhande bronnen. Ook de toevoeging van de eerste militaire bronnen vanuit het platform Militieregisters.nl is daar een voorbeeld van.

Pagina's